Haluamme hyvää nuorillemme

Luottamus on teemana sellainen, josta jokaisen nuoremme olisi mielestämme tärkeä kuulla. Olemme mukana siinä työssä hyvästä sydämestä. Haluamme, että maassamme kasvaa sukupolvi, joka ymmärtää käyttäytymisen ja luottamuksen välisen yhteyden. Teemme resurssien puitteissa hyväntekeväisyystarkoituksessa maksuttomia kouluvierailuja nuorten opinahjoihin yläasteelta alkaen. Haluamme, että niissä on teemana ”Luottamus”.

Tilaisuuksia on järjestetty esimerkiksi ysiluokille ja ”tsemppiryhmille”, jossa on mukana koulunkäynnistä vähemmän välittäviä nuoria. Luottamus -aiheinen tuokio sopii yhtä hyvin isolle ryhmälle ja jopa opettajien koulutus- tai virkistyspäivään. Kysy rohkeasti olisiko teidän koululla mahdollista järjestää tarinallinen tuokio luottamuksesta.

Tarinoissa koulusta erotettu Edison ja rankkarissaan epäonnistunut Donskoi kokevat toisen ihmisen osoittaman luottamuksen merkityksen. Ja tekee ihmeitä, jotka ovat lopulta kaikille mahdollisia.

 

 

Mistä idea nuorten kohtaamiseen?

Minulla on henkilökohtaisena tavoitteena kehittyä puhujana. Painopistealueena on tarinan kerronta. Tuohon liittyen olin katsonut youtubesta videon, jossa Jaakko Alasaarela esiintyi koululaisille. Hän puhui siitä, miten jokaiselle meille on kaikki mahdollista. Esiintyminen vaikutti. Koin että hän tekee tärkeää työtä. 

Kun sitten eräänä iltana istuin vanhempainillassa, meille kerrottiin opetussuunnitelman uudistamisesta. Kerrottiin, että vanhempia halutaan aikaisempaa enemmän osallistumaan ihan koulullakin. Kävin painia sisimmässäni: Uskallanko ehdottaa itseäni koululle puhumaan. Jaakon esimerkki kannusti minua voimakkaasti. Pysäytin aulassa opon. Ehdotin, että voisin tulla puhumaan yrittämisestä. Sovimme, että toteutamme sen.

Minua jännitti kovasti valmistellessani kouluvierailua. Kohderyhmäksi oli valikoitunut nuorten joukko, joilla koulunkäynti ei ollut ehkä tärkeimpänä mielessä. Olisiko kohde voinut olla haastavampi! Päätin laittaa peliin niin paljon, että he haluavat kuunnella. Teemaksi muodostui lopulta luottamus, sillä olin yrittäjäuran alkuaikoina havahtunut, kuinka valtavan merkittävä asia se on.

Aloitin kertomalla Thomas Alva Edisonista, joka erotettiin koulusta. Kerroin mitä hän sai lopulta aikaan äitinsä luottamuksen varassa. Sitten kerroin esikuvakseni ponnahtaneesta Jaakko Alasaarelasta ja hänen kouluaikaisista vaikeuksista. Kolmas tarina pyrki luomaan nuoriin uskoa siinä, että vaikeastakin lähtötilanteesta voi nousta menestykseen. Tarinassa oli eräs jyväskyläläinen perhe, jonka isä oli lähtöisin erittäin vaatimattomista oloista, mutta eli kunnioitettavan elämän kasvattaen lapset, joista muutamat ovat hyvin menestyneitä monilla eri elämän alueilla. Neljäs tarina vei nuoret jääkiekon MM-kisojen rankkarikisan ratkaisuhetkiin. Donskoi oli ansainnut valmentajien ja joukkuekavereiden luottamuksen. Sen varassa oli hyvä mennä ratkaisemaan ottelu.

Nuoret olivat vaikuttuneita. Näin kyyneliä vaivihkaa pyyhkivän pojan. Se herkisti minutkin. Tilaisuus tuotti valtavan hyvän mielen itselleni. Päätin, että tätä teen enemmän, koska voin.

Toivottavasti voin olla vielä monissa tilaisuuksissa nuortemme asialla. Pyytettömästi. Koska se on tärkeää.

Esa Mutanen, yrittäjä, valmentaja